Lumilapio 2008

Lumilapio-palkinnot

Janne Airaksinen, Joutsan Seutu: Leivonmäen yritystalon osakekaupat

Airaksisen Joutsan seudussa ilmestynyt juttusarja edustaa tutkivan journalismin ydinaluetta: “It’s our money”. Eli toimittaja paljasti Joutsan kunnan suunnitellun osakekaupan salatut taustat. Iso osa meidän asioistamme päätetään kuntatasolla, siksi on tärkeää että myös siellä tehdään tutkivaa journalismia. Sitkeää, kaivavaa työtä.

Magnus Berglund, Yle, MOT: Totuus Patriasta

Berglund taas liikkui kansainvälisen aseteollisuuden korruptiokentillä. Valtionyhtiö, suuret summat ja monimutkaiset rahan liikkeet. Yhteiskunnallisesti merkittävä aihe, hieno toteutus.

Kirsi Skön, Yle, A-studio: Vaalirahoitus-jutut

Kirsi Skönin vaalirahoitusjuttu paljasti karun totuuden: ei Suomi todellakaan ole mikään puhtola, jossa poliitikkojen rahoitus olisi läpinäkyvää ja lakia noudatettaisiin. Tätähän oli uumoiltu ja pähkäilty, mutta nyt ensimmäistä kertaa se näytettiin. Ja jutun jälkeen syntyi jopa uusia juttuja, ja useita vaalirahoituksen pimeitä nurkkia valaistiin.

Eli meille kaikille innoitukseksi, kyllä se joskus aina kannattaa tehdä se kymmenes tai kolmas tai sadas ponnistus, muuten niitä helmiä ei synny.

Finalistit

Airaksinen, Janne, Joutsan seutu: Leivonmäen yritystalon osakekaupat

Berglund, Magnus, Yleisradio, MOT: Totuus Patriasta

Eronen, Jussi ja Vuorikoski, Salla, MTV3: WinCapita -uutisointi

Heino, Timo-Erkki, Yleisradio, dokumenttitoimitus: Lama ja oikeus –dokumentti

Kauppinen, Juha, Suomen Luonto: Finavian glykolipäästöt

Skön, Kirsi, Yleisradio, A-studio: Vaalirahoitus