Lumilapio 2009

Lumilapio-palkinnot

Outi Salovaara, Etelä-Saimaa: Fly Lappeenranta – ja lentoliikenneuutisointi

Outi Salovaara saa Lumilapio-palkinnon  Fly Lappeenranta – ja lentoliikenneuutisoinnista Salovaaran juttusarja paljastaa, miten kunta käyttää salaa veronmaksajien rahoja talouslamaan vedoten. Yhdistys pitää sitä valtakunnantasoisena tutkivana journalismina paikallisesta aiheesta.  .

Annukka Roininen ja Tiina Salumäki, Yle, A-studio: Destia-jutut

Roininen ja Salumäki saavat Lumilapio-palkinnon Destiaa koskevista jutuista. A-studion Destia-jutut ovat tyylipuhdas journalistinen paljastus vakavista väärinkäytöksistä, joihin yhtiön hallitus ei puuttunut.  

Jussi Eronen, Raija Kantomaa ja Salla Vuorikoski, MTV3: Nova Group -uutisointi

Jussi Eronen, Raija Kantomaa ja Salla Vuorikoski  saivat Lumilapio-palkinnon tutkivasta työstä koskien viime eduskuntavaalien suurinta rahoittajaa Nova Group -yhtiötä. Paljastukset johtivat toimitusjohtajan eroon. MTV3:n uutis- ja ajankohtaistoimituksen työryhmän paljastukset Novan pimitetyistä jättituista käynnistivät kesäkuussa suomalaisen vaalirahakeskustelun toisen aallon.

Jääraappa

Heikki Kuutti ja työryhmä, Jyväskylän yliopisto

Yhdistys antoi Jääraappa-palkinnon Jyväskylän yliopiston erikoistutkija Heikki Kuutille työryhmineen Julkisuuslaki-sivuston suunnittelusta ja toteuttamisesta. Sivusto auttaa ja kannustaa toimittajia hyödyntämään tehokkaasti viranomaislähteitä ja tietokantoja.

Yhdistyksen huomioita

Ehdotettujen tutkivien juttujen taso oli erittäin kova jo toista vuotta peräkkäin. Yhdistys esittää kuitenkin huolensa työtahdin kiristymisen vaikutuksista toimittajien työn laatuun ja mahdollisuuksiin tehdä yhteiskunnallisesti välttämätöntä tutkivaa työtä. ”Parhaimmillaan tutkivat toimittajat kaivavat esille tapauksia vallan ja rahan väärinkäytöstä, siis yhteiskunnallisesti tärkeistä asioista, joista yleisöllä on oikeus tietää”, sanoi yhdistyksen puheenjohtaja Minna Knus-Galán palkintopuheessaan. ”Pitäisi uskaltaa panostaa yhä enemmän tutkivaan journalismiin myös ylemmällä tasolla.  Tutkiva toimitustyö ei saa olla riippuvaista vain yksittäisen toimittajan intresseistä.”