Lumilapio 2010

Lumilapio-palkinnot:

Paula Sallinen, Sunnuntaisuomalainen: Neidonmetsästäjät

Sunnuntaisuomalaisen toimittaja Paula Sallinen tekaisi Neidonmetsästäjät-artikkeliaan varten itselleen teinitytön profiilin ja keräsi valehenkilöllisyyden avulla tietoa siitä, millaista lasten seksuaalinen häirintä ja houkuttelu netissä on. Toimittaja sai järjestettyä kahden miehen kanssa tapaamisen ja haastatteli heitä kerrottuaan olevansa toimittaja. 18. heinäkuuta julkaistu juttu valaisi karusti maailman, joka kätkeytyy nettiin. Lehtijuttu on taitavasti rakennettu ja kerronnaltaan mukaansatempaava. Toteutus on innovatiivinen ja rohkea; toimittaja näyttää jutullaan vakavan yhteiskunnallisen ongelman syvyyden.

Timo-Erkki Heino, Yleisradio, MOT: Verovapaa vyöhyke

Timo-Erkki Heinon tv-ohjelma Verovapaa vyöhyke paljastaa, ketkä ovat hyötyneet viime vuosikymmenten verouudistuksista. Yleisradion MOT:ssa 29. marraskuuta esitettyä ohjelmaa varten on pengottu suuri määrä verotietoja. Niistä syntyy kokonaiskuva, joka yllättää, jopa hätkähdyttää. Ohjelma palauttaa mieleen, että yhteiskunnan arvovalinnoilla on todellisia seurauksia. Heino on taustatoimittajansa Petri Ikosen kanssa onnistunut kiinnostavasti ja humoristisestikin havainnollistamaan vaikean aiheen.

Jääraappa

 Matti Wiberg ja työtyhmä, Turun yliopisto

Jääraapalla palkittava Turun yliopiston valtio-opin professori Matti Wiberg paljastaa opiskelijatyöryhmineen, kuinka vastahakoisesti ja välinpitämättömästi viranomaiset suhtautuvat julkisuuslakiin. Tutkijat kysyivät viranomaisilta virastojen johtajien palkkoja ja etuja. Valtaosa ei kertonut tietoja lain mukaisesti. Artikkeli Salaajien valtakunta julkaistiin 19. joulukuuta Helsingin Sanomissa.

Yhdistyksen huomioita

Tutkivan journalismin yhdistys huomioi ilolla, että tutkivan toimitustyön kärki Suomessa on leventynyt. Rohkeata ja laadukasta tutkivaa journalismia tehdään useissa toimituksissa. Pitkäjänteinen työ voi silti olla uhattuna mediatalojen rynniessä uutiskilpailun pikavoittojen ja yksittäisten nettiklikkausten perässä.

“Tutkiva journalismi lisää tiedotusvälineen uskottavuutta kansalaisten silmissä ja on parhaimmillaan viihdyttävää luettavaa ja katsottavaa. Jos mediataloissa ymmärretään tämä, tutkivan työn tulevaisuus on turvattu”, sanoo Tutkivan journalismin yhdistyksen puheenjohtaja Minna Knus-Galán.