Lumilapio 2012

Lumilapio-palkinnot

Juha Kauppinen, Suomen Luonto: Talvivaara-uutisointi

Juha Kauppinen palkitaan pitkäaikaisesta ja sinnikkäästä työstä kaivosyhtiö Talvivaaran vaiheiden seuraamisessa. Kauppinen on kokenut journalisti, jonka osaaminen aihealueella hakee vertaistaan Suomessa.

 ”Hän on jatkuvasti haastanut sekä viranomaisia että kaivosyhtiötä kovilla paljastuksillaan. Kauppinen ei sorru hätiköintiin, vaan kuuntelee osapuolia ja tarkastaa tiedot huolellisesti”, yhdistyksen puheenjohtaja Salla Vuorikoski kuvailee.

Susanna Kuparinen työryhmineen, Ryhmäteatteri: Eduskunta-näytelmät

Toisen Lumilapion sai Ryhmäteatterin Eduskunta-näytelmät. Perusteluissa todetaan, että ne ovat rikkoneet mullistavalla tavalla tutkivan journalismin rajoja. Näytelmät ovat rohkeasti kertoneet ihmisistä vallan ytimessä suoraan ja nimellä. Nyt tekijät ovat vaivoja säästämättä käyneet erittäin vaikeasti hahmotettavaan asian, suomalaisen hyväveli-järjestelmän kimppuun.

Ns. dokumenttiteatteri avaa ilmiötä tavalla, johon yksikään lehtijuttu tai tv-ohjelma ei pysty. Se naurattaa, viihdyttää ja samalla kuohuttaa. Tekijät eivät ole epäröineet myöskään asettaa itseään ja metodejaan arvioinnin kohteeksi. Esityksen syntyprosessi on osa näytelmää ja ohjaaja Kuparinen työryhmineen tekee ironiaa myös itsestään. Lopulta näytetään, miten itse järjestelmä halaa tarvittaessa kriitikot kuoliaaksi, myös teatteriväen.

Jääraappa

Verohallinto

Tutkivan journalismin yhdistys jakoi lisäksi Jääraappa-palkinnon tunnustuksena avoimuuden edistämisestä. Jääraapan sai Verohallinto, joka avasi viime syksynä suomalaisten yritysten, yhdistysten ja säätiöiden yhteisöverotiedot koneluettavassa muodossa internetiin. Palkinnon vastaanotti Verohallinnon pääjohtaja Pekka Ruuhonen.

Finalistit 2012 

Susanna Kuparinen työryhmineen, Ryhmäteatteri: Eduskunta II

Ryhmäteatterin Eduskunta-näytelmät ovat rikkoneet mullistavalla tavalla tutkivan journalismin rajoja. Näytelmät ovat rohkeasti kertoneet ihmisistä vallan ytimessä suoraan ja nimellä. Nyt tekijät ovat vaivoja säästämättä käyneet erittäin vaikeasti hahmotettavaan asian, suomalaisen hyväveli-järjestelmän kimppuun. Ns. dokumenttiteatteri avaa ilmiötä tavalla, johon yksikään lehtijuttu tai tv-ohjelma ei pysty. Se naurattaa, viihdyttää ja samalla kuohuttaa. Tekijät eivät ole epäröineet myöskään asettaa itseään ja metodejaan arvioinnin kohteeksi. Esityksen syntyprosessi on osa näytelmää ja ohjaaja Kuparinen työryhmineen tekee ironiaa myös itsestään. Lopulta näytetään, miten itse järjestelmä halaa tarvittaessa kriitikot kuoliaaksi, myös teatteriväen.

Jan Hurri, Taloussanomat: Eurokriisiä koskeva juttusarja
 
Taloussanomien ja uutistoimisto Startelin analyysitoimittaja Jan Hurri on viimeiset viisi vuotta keskittynyt kirjoituksissaan yhteen aikamme tärkeimmistä aiheista, finanssikriisin ja erityisesti eurokriisin ymmärtämiseen. Hän tekee helposti lähestyttävää talousjournalismia, jonka takana on selvä tutkiva ote: sinnikkyys, laaja taustoittaminen, vahva oma analyysi ja harvinaisen hyvät ja vaikeasti tavoitettavat, osuvat lähteet. Hurri kykenee punnitsemaan itsenäisesti eurokriisin virallisia totuuksia. Artikkelit edustavat vaikeaa tutkivan journalismin lajia, syvälle asioiden taustoihin pureutuvaa analyysia.

Marko Hietikko, Spotlight, Yle FST: Ohjelmasarja Islamin-vastaisesta ääriliikehdinnästä

Spotlightin ohjelmakokonaisuus esittelee Suomeenkin rantautunutta islaminvastaista liikettä, sen johtajia Suomessa ja ulkomailla, sekä sen toimintatapoja ja tavoitteita. Ohjelmasarja vaati laajaa yhteistyötä eri pohjoismaitten tutkivien toimittajien kanssa. Ohjelmissa käytettiin myös datajournalismin keinoja, joita käyttäen selvitettiin esimerkiksi poliitikkojen yhteyksiä liikkeeseen, piiritasolta kansanedustajiin saakka. Marko Hietikko on tehnyt pitkäjänteistä tutkivaa journalismia yli vuoden ajan paneutumalla vaikeaan mutta tärkeään aiheeseen, joka vaatii toimittajalta erityistä rohkeutta. Ohjelmaa tehdessään Hietikko on joutunut uhkausten ja vihakirjoitusten kohteeksi.

Arto Halonen, Jouni K. Kemppainen ja Kevin Frazier, Art Films production: Sinivalkoinen valhe 

Dokumentin tekijät tuovat päivänvaloon syvälle yhteiskunnan rakenteisiin piilotetun doping-pimityksen. Poikkeuksellisen taitavasti rakennettu dokumentti esittelee kylmäävän totuuden suomalaisesta huippuhiihdosta sekä järjestelmästä, joka doping-urheilijoita tuottaa. Dokumentin parasta antia ovat lukuisat haastattelut, jotka on peräänantamattomasti toteutettu ja viihdyttävästi esitetty, ja haastatteluista kieltäytyneiden pitkän listan julkistaminen havainnollistaa erinomaisesti aiheeseen liittyvää salailun kulttuuria. Esimerkillisen sinnikkäällä tutkivalla työllään dokumentin tekijät paljastavat myös paljon täysin uutta tietoa aiheesta.

Juha Kauppinen, Suomen Luonto: Talvivaara-uutisointi

Juha Kauppinen on vuosia tehnyt periksiantamatonta tutkivaa journalismia Talvivaaran ja muun kaivosteollisuuden ympäristöongelmien paljastamiseksi. Hän on keskittynyt aiheeseen jo silloin, kun muut eivät vielä ongelmia nähneet. Kauppinen on sitkeästi tuonut esiin kaivoksen ympäristövaikutusten laajuutta, tarvittaessa vaikka ottamalla omia vesinäytteitä. Hän on paljastanut lukuisia yhtiön ja viranomaisten vakavia virheitä. Hän on myös tuonut esiin viranomaisvalvojien sidonnaisuuksia ja koko järjestelmän puutteita. Kauppisen pitkäjänteisyys ja tietotaso ympäristöasioista muodostavat vahvan yhdistelmän, jonka avulla hän on kerta toisensa jälkeen ollut monta askelta valtakunnallisia medioita edellä.

Anu Silfverberg ja Hanna Nikkanen, Kuukausiliite, Helsingin Sanomat: Uskomaton murhenäytelmä

Kirjoittajat tarttuivat poikkeukselliseen aiheeseen ryhtyessään tutkimaan median omia toimintatapoja. Median kritiikittömyys nuoren tytön itsemurhan raportoimisessa nousi jutun myötä suureksi keskustelunaiheeksi. Artikkeli onkin tärkeä opetus siitä, mikä merkitys luotettavuudella on journalismissa. Jutun toimittajien tutkiva ote on sinnikäs ja monipuolinen. Uskomaton murhenäytelmä on myös taitavien kirjoittajien teos, joka pitää otteessaan loppuun saakka.