Lumilapio-palkinto
Veroparatiiseja koskeva juttusarja, Jyri Hänninen, Helsingin Sanomat
Tutkivan journalismin yhdistys on myöntänyt Lumilapio-palkinnon Helsingin Sanomien toimittajalle Jyri Hänniselle veroparatiiseja koskevasta juttusarjasta, kirjasta ja tietokannasta.
Yhdistys katsoo, että Hännisen työ edustaa tinkimätöntä tutkivaa journalismia, jossa avataan veroparatiisien kytkentöjä suomalaiseen talouteen ja vallankäyttöön.
”Tässä on tehty tutkivaa journalismia yli Suomen rajojen. Se on entistä tärkeämpää aikana, jolloin myös raha ja taloudellinen valta ylittävät valtioiden rajat”, toteaa tänään kautensa yhdistyksen puheenjohtajana päättävä Salla Vuorikoski.
Jääraappa
Helsingin kaupunki
Yhdistys on myöntänyt myös Jääraappa-palkinnon tunnustuksena avoimuuden edistämisestä yhteiskunnassa. Sen sai Helsingin kaupunki, joka on toiminut kansainvälisesti edelläkävijänä julkisen tiedon avaamisessa verkkoon.
”Tämä avaa mahdollisuuksia, paitsi toimittajille, myös tavallisille kansalaisille. Me kaikki voimme entistä paremmin seurata, miten valtaa ja rahaa yhteiskunnassa käytetään”, yhdistyksen puheenjohtaja Salla Vuorikoski sanoo.
Yhdistyksen huomioita vuodelta 2014
Vaikea taloustilanne kurittaa suomalaista mediakenttää. Alan irtisanomisista ja yt-neuvotteluista on tullut toistuvia uutisia. Samalla myös kriittisen ja tutkivan journalismin elintila on kaventunut.
”Toivomme, että vaikean tilanteen keskellä mediataloissa panostetaan perehtyvään journalismiin. On hyvä muistaa, että tutkivan journalismin osaamista hyödynnetään parhaimmillaan myös päiväkohtaisessa uutisoinnissa. Se kuitenkin tarkoittaa sitä, että toimittajilla on oltava aikaa ajatella, etsiä tietoa ja analysoida sitä”, Vuorikoski painottaa.
Finalistit 2014
Marko Hietikko, Spotlight, Yleisradio: Konsulttisirkus
Ylen tutkivan journalismin ohjelman Spotlightin toimittaja Marko Hietikko konkretisoi jutussaan merkittävää ja ajankohtaista yhteiskunnallista aihetta: valtion tuottavuusohjelman seurauksia. Hietikko selvittää havainnollisesti, miten julkisen sektorin henkilökunnan vähentäminen on tullut kalliiksi, kun työt on siirretty kalliille konsulteille. Ohjelma avaa Liikenneviraston konsulttivetoista toimintaa kiitettävän perusteellisesti tutkivan journalismin keinoin.
Eeva-Liisa Hynynen, Suomen Kuvalehti: Kittilä-uutisointi
Suomen Kuvalehdelle työskennellyt toimittaja Eeva-Liisa Hynynen on seurannut tiiviisti Kittilän kunnan vallankäyttöön liittyviä epäselvyyksiä. Hän on kerännyt tietoja mittavasta asiakirja-aineistosta ja lähdeverkostostaan. Kunnan valtapelejä avannut Hynynen on haastanut analyyttisillä jutuillaan päättäjät ja virkamiehet. Suomen Kuvalehti on näin toteuttanut perinteistä tutkivan journalismin tehtävää vallan vahtikoirana. Kuntakenttä jää valitettavan usein vähälle huomiolle, vaikka kunnissa käytetään merkittävässä määrin julkista valtaa ja rahaa.
Jyri Hänninen, Helsingin Sanomat: Veroparatiiseja koskeva juttusarja, kirja ja tietokanta
Helsingin Sanomien toimittaja Jyri Hänninen on tehnyt jo pitkään tinkimätöntä tutkivaa journalismia veroparatiiseista ja niiden kytkennöistä suomalaiseen talouteen ja vallankäyttöön. Kansainvälisestikin poikkeuksellisissa jutuissa on avattu muun muassa Ukrainasta veroparatiiseihin valuneita miljardien rahavirtoja. Kirjassaan Hänninen avaa asian yhteiskunnallista merkitystä ja kytköksiä Suomeen, eläkevakuutusjärjestelmästä aina valtionyhtiöihin. Työssä merkittävänä myötävaikuttajana on ollut lehden datadeskin rakentama ainutlaatuinen tietokanta.
Olli-Pekka Paajanen ja Teemu Rauhala, Keskisuomalainen: Kaupungin piikkiin – näin Jyväskylän luottokortteja käytettiin
Keskisuomalaisen toimittajat Olli-Pekka Paajanen ja Teemu Rauhala selvittivät sitkeästi Jyväskylän kaupungin varainkäytön epäselvyyksiä. Kaksikko hyödynsi julkisuuslakia hankkiessaan käyttöönsä maksukorttitiedot useiden vuosien ajalta. Rauhalan ja Paajasen tutkiva työ nosti ansiokkaasti esiin epämääräisiä käytäntöjä, jotka ovat jääneet aiemmin pimentoon. Valvonnan puutteet esiin nostanut juttu johti myös konkreettisiin muutoksiin käytännöissä. Juttu oli onnistunut esimerkki tavasta, jolla media valvoo vallan ja julkisten varojen käyttöä omalla alueellaan.
Sara Rigatelli, A-studio, Yleisradio: Isis-taistelijoita koskeva juttusarja
Yleisradion A-studion toimittaja Sara Rigatelli on kartoittanut perusteellisesti suomalaistaustaisten Isis-taistelijoiden taustoja ja motiiveja hakeutua islamistien riveihin Syyriassa. Juttusarja perustuu muun muassa vahvaan lähdeverkoston ja sosiaalisen median hyödyntämiseen. Rigatelli on selvittänyt terroristiepäiltyjen taustoja ja lähtijöiden keskinäisiä suhteita. Jutuissa kuvataan kiihkottomasti Syyriaan lähteneiden taistelijoiden ja heidän lähipiirinsä kokemuksia ja näkemyksiä. Taitava tv-kerronta kytkee tarinat osaksi isompaa kuvaa Syyrian sodasta.