Tutkivan journalismin yhdistys on nimennyt kuusi journalistista työtä ehdolle vuoden 2020 Lumilapio-palkinnon saajaksi. Lumilapiolla palkitaan vuoden paras tutkiva juttukokonaisuus. Ehdotuksia palkinnon saajaksi tuli lähes 50.
– Kunnianhimoista tutkivaa journalismia tehdään Suomessa paljon, ja ehdokkaiden läpikäynti oli raadille erittäin antoisa prosessi. Kymmenet toimittajat erilaisissa medioissa tekevät ihailtavaa työtä luovalla tiedonhankinnalla, sinnikäällä penkomisella ja oivaltavalla asioiden yhdistelyllä, yhdistyksen puheenjohtaja Ville Eklund sanoo.
Useita tämän vuoden Lumilapio-finalisteja yhdistää tukeutuminen perusteelliseen ja vakuuttavaan tiedonhankintaan. Kriittinen katse kohdistettiin niissä hyvin erilaisiin valtaa käyttäviin tahoihin ja artikkeleissa pystyttiin tuomaan selkeästi ilmi se, miksi tieto pitää tuoda julkisuuteen.
Finalistien ulkopuolelle jäi jälleen monia erinomaisia juttuja. Erityishuomiona raati haluaa nostaa esille monissa medioissa kirjoitetut kuntien sisäistä vallankäyttöä ja niissä tapahtuvia epäasiallisuuksia avaavat artikkelit ja juttukokonaisuudet. Myös kansainvälisen politiikan ilmenemistä Suomessa tarkasteltiin monissa jutuissa esimerkillisellä tavalla.
Lumilapio-palkinnon saaja julkistetaan virtuaalisesti järjestettävässä jakotilaisuudessa 27. Toukokuuta 2021.
Lumilapio-finalistit 2020 aakkosjärjestyksessä
Marko Yrjövuori sanoo olevansa tähtien luottomies, mutta voiko hänen sanaansa luottaa?
Raiko Häyrinen / STT
Raiko Häyrisen artikkeli Marko Yrjövuoren taustoista paljasti harhaanjohtavasti mediassa rakennetun henkilöbrändin, jolla Yrjövuori oli päässyt merkittävään asemaan suomalaisissa urheilupiireissä. Uutistoimitukselle harvinaisempi pitkä tutkiva artikkeli on tehty perinpohjaisesti ja se osoitti, kuinka tärkeää henkilöhaastatteluissa on tarkistaa faktat myös silloin, kun muut mediat ovat kirjoittaneet aiheesta aiemmin.
Yle tutki: Sähkön siirtohintojen raju nousu johtui yllättävästä syystä – valvojan tekemä muutos koitui kalliiksi kuluttajille
Antti Koistinen / Yle
Ylen toimittajan Antti Koistisen analyysi sähkön siirtohintojen noususta avasi ensimmäistä kertaa kunnolla syyt sille, miksi hinnat nousevat. Taustalta paljastui valvojan osaamattomuus, joka mahdollisti sähköyhtiöiden härskin toiminnan. Juttu herätti laajaa keskustelua ja sai hallituksen muuttamaan lakiesitystään niin, että se ottaa aiempaa paremmin huomioon asiakkaan näkökulman. Juttu edustaa tärkeää tutkivaa journalismia, joka kosketti kaikkia suomalaisia. Jutun yhteydessä julkaistiin esimerkillisesti sen pohjana ollut tietoaineisto ja sen analyysi.
Valtio osti kiinalaiset hengityssuojat ulosottovelkaiselta liikemieheltä – Tiina Jylhä sanoo miljoonakaupan kuuluneen itselleen
Jarno Liski / Suomen Kuvalehti
Toimittaja Jarno Liskin juttu Huoltovarmuuskeskuksen epäonnistuneiden maskikauppojen taustoista oli koronakriisin isoja kotimaisia uutisia. Juttu paljasti, että Huoltovarmuuskeskus oli ostanut kiinalaisia kasvomaskeja ulosottovelkaiselta liikemieheltä Onni Sarmasteelta ja kauneusklinikkayrittäjänä tunnetulta Tiina Jylhältä. Suomen kriisivarautumista oli kehuttu ulkomaisissa tiedotusvälineissäkin, mutta Liskin uutinen osoitti, että kulisseissa tilanne oli toinen. Juttu kiinnitti huomion verorahojen käyttöön ja materiaalihankintojen leväperäisyyteen kriisin aikana sekä johti Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtajan eroon.
Kallista konsultointia
Karoliina Paananen ja Jarno Liski / Suomen Kuvalehti
Suomen Kuvalehden artikkeli valtiovarainministeri Katri Kulmunin viestintäkonsulttikulujen epäselvyyksistä on malliesimerkki median toiminnasta vallan vahtikoirana ja julkisten varojen käytön valvojana. Toimituksen omasta tiedonhankinnasta käynnistynyt juttuprosessi johti suurta huomiota saaneeseen skuuppiin ja lopulta ministerin eroon.
Monia armorikkaita vuosia
Outi Salovaara / Long Play
Outi Salovaaran artikkeli Monia armorikkaita vuosia toi esille useita Suomen ortodoksisen kirkon sisäisiä ongelmakohtia: kehnon taloushallinnon ja vähäisen valvonnan aikaansaamat taloussotkut, työsuhderiidat sekä suuria rahasummia vaativat oikeustaistelut. Ansiokas, Suomessa verrattain harvinaista tutkivaa uskontojournalismia edustava juttu valottaa hyvin uskonnollista yhteisöä, jonka paikoin eripuraisia päättäjiä harvemmin arvioidaan mediassa kriittisellä katseella. Paljastukset epäselvyyksistä pakottivat kirkon selvittämään toimiaan ulkomailla asti.
Siivoton ala
Paavo Teittinen / Helsingin Sanomat
Helsingin Sanomien toimittaja Paavo Teittinen paljasti laajan ja systemaattisen hyväksikäytön siivousalalla. Laajassa artikkelissa osoitettiin, että viranomaisilta usein piiloon jäävää hyväksikäyttöä tapahtuu niin julkisella kuin yksityiselläkin puolella. Ansiokas juttu pystyi tavoittamaan myös hyväksikäytön kohteeksi joutuneita siivoojia olemalla luettavissa myös arabiaksi, englanniksi ja soraniksi.