On aika nostaa esiin Suomen parasta tutkivaa journalismia. Oletko itse tehnyt tai onko toimituksessasi tehty vuoden 2024 paras tutkiva juttu tai juttukokonaisuus?
Tutkivan journalismin yhdistys haluaa tuoda esiin vuoden parhaat jutut ja ottaa ne mukaan Lumilapio-palkintoehdokkaiksi. Voit ehdottaa juttua, juttusarjaa, ohjelmaa, kirjaa, verkkojulkaisua tai muuta yhtenäistä kokonaisuutta. Lumilapio-palkinnot korostavat tutkivan journalismin merkitystä yhteiskunnallisten epäkohtien paljastamisessa niin kansallisella kuin paikallisella tasolla.
Jutut voivat olla paikallisia, alueellisia, kansallisia tai kansainvälisiä. Toivomme runsasta osallistumista myös maakunta- ja paikallismedioista.
Ehdotuksesi vuoden 2024 Lumilapio-palkinnon saajaksi voit tehdä tästä:
Linkki ehdokkaiden ilmoituslomakkeeseen
Voit ehdottaa myös omaa tai kaverisi juttua.
Jos ehdotuksesi ei ole saatavilla verkossa tai se on maksumuurin takana, lähetä se sähköpostilla osoitteeseen: riku.roslund@yle.fi tai postitse osoitteeseen:
Riku Roslund
Yle Helsinki
PL 2
00024 Yleisradio
Ehdotukset tulee jättää 28.01.2025 mennessä.
Viime vuoden journalismista Tutkivan journalismin yhdistys valitsi valtakunnallisen Lumilapion saajiksi Paavo Teittisen ja työryhmän juttukokonaisuudesta, joka selvitti, miten irakilainen mies saattoi asua Vantaalla huolimatta vaimonsa palkkamurhatuomiosta. Kansainvälisessä yhteistyössä tehty juttu paljasti laissa olevan porsaanreiän ja käynnisti viranomaisselvityksiä Suomessa ja Norjassa.
Paikallis-alueellisen Lumilapion sai Michael Hancock Nya Åland -lehden jutusta, joka toi esiin lääkärinoikeutensa Ruotsissa menettäneen miehen jatkaneen työskentelyään Suomessa uudella nimellä. Juttu nosti esiin merkittäviä puutteita viranomaiskäytännöissä ja lainsäädännössä, herättäen laajaa keskustelua Suomen terveydenhuollon valvonnasta.
Lisätietoja Lumilapio-palkinnosta ja aiemmista voittajista löydät täältä.
Tutkivan journalismin yhdistys toivoo myös ehdotuksia ihmisestä tai instituutiosta, joka ansaitsisi Jääraappa-palkinnon. Yhdistys myöntää vuosittain Jääraapan tunnustuksena avoimuuden edistämisestä yhteiskunnassa.